Sunday, September 4, 2016

Kawan baru Nana dan Meera - Lolen

Masa Raya Aidilfitri lepas, kami cuti seminggu sebab balik Perak dan kelantan. Balik ke Bangi, aku dan husband mengucap banyak bila nak buka pagar rumah. Porch kereta berselerak dengan kasut anak-anak. Bau lak busuk semacam...tetiba nampak 3 ekor anak kucing yang masih baby lari menyorok bawa kereta aku yang aku letak kat dalam kawasan porch masa balik kampung.

Rupa-rupanya, sepanjang seminggu kami balik kampung, ada mak kucing yang baru beranak bawa anak-anak dia lepak kat porch keta aku..  aduhhhh... dahler penat drive 10 jam dari kelantan, kena lak basuh porch keta..huhu..

Anak-anak kucing ni x biasa dengan orang, so diorang mesti lari bila nampak orang. Aku rasa anak kucing ni ada 2 bapak kot. sebab 2 ekor warna putih kelabu, mata biru dan ekor kontot. sekor lagi tu warna oren, mata kuning dan ekor panjang. eh..pandai2 lak buat andaian ada 2 bapak..hihi..

Aku mulanya tak ambil tahu pasal kucing ni sebab En Suami x suka kucing. Tapi, bila tetiba En Suami bersuara yang dia kesian dekat anak kucing tu dan bila en suami pergi kedai belakang rumah semata-mata nak beli makanan kucing, aku lak jadi confius.. tambah pula bila En Suami suggest untuk kitorang bela je anak-anak kucing tu. Aku x berminat nak bela sebab last aku bela kucing masa aku umur 18 tahun. Lepas kucing aku, si Boboi tu mati, aku dah tak nak bela kucing.

Anak-anak kucing ni lak asyik lari je bila nampak orang. 2,3 hari lepas tu, aku x nampak dah anak kucing yang warna putih kelabu tu. Yang tinggal, warna oren jer.. Maybe ada orang ambil kot sebab comel mata biru tu.
Mula-mula aku panggil anak kucing warna oren tu 'Oren' sebab warna dia. Last sekali, terlekat nama 'Lolen'. Yana dan Meera geram je nak pegang Lolen tapi x dapat sebab laju je Lolen lari bila nampak orang. Hihi.

Lepas seminggu, baru ler Lolen mula berani datang dekat dengan Yana dan Meera. Dan sekarang, Lolen dah pun umur 2 bulan. Dengar je kitorang panggil nama dia, laju je dia lari masuk rumah. Yana dan Meera pun asyik dok mengadap Lolen je bila sampai rumah..

Ni ler si Lolen..penyeri baru rumah kami

Ntah ler dia faham ke tengok tv tu.. kadang2, tak berganjak dari depan tv tu dekat 10 minit

Pantang nampak kotak tisu, ni ler kejanya.. 

Kalau dibiar, habis sekotak tisu tu dia kerjakan.

Dah penat main, mula ler dia cari port untuk tidur.. Kalau dapat bakul, berjam-jam le dia tido

Bukan main nyenyak lagi..penat sangat le tu main .. :)


Yana dan Meera le paling suka layan Lolen ni. Kadang-kadang tu satu rumah diorang main kejar-kejar dengan Lolen. Takpelah, yang penting diorang happy. At least diorang ada experience bela haiwan dan belajar menyayangi haiwan... :) 



No comments:

There was an error in this gadget

Renungan sejenak

Usaha yang bersungguh-sungguh pasti akan membuahkan kejayaan kecuali dengan takdirNya; yang terselindung seribu satu hikmah disebaliknya.