Monday, October 9, 2017

Sesi CSR Alumni PMKP 98/99 dengan Pusat Anak-Anak Yatim & Miskin Sabak Bernam (PAYSA)

Story Throwback - lama dah tersimpan kat 'draft', lupa nak post..hehe

Sebenarnya, program CSR anjuran Alumni PMKP 98/99 ni dah mula dijalankan sejak tahun 2013 lagi. Masa tu, kami pilih Pusat jagaan Anak Yatim Miskin Sri Kundang di Rawang (http://af-aziey.blogspot.my/2013/12/anak-yatim-dan-anak-miskin-perlukan-kita.html), Untuk program CSR kali ke 4 ni pulak, kami pilih Pusat Anak-Anak Yatim & Miskin Sabak Bernam atau singkatannya PAYSA. 


Alhamdulillah, kali ni kami dapat kumpul lebih kurang 30 alumni untuk terlibat secara langsung pada hari program. Tapi sebenarnya, ramai alumni lain yang terlibat secara tak langsung dari segi sumbangan idea, wang dan sokongan. Cuma, mereka ni tak dapat join pada hari program disebabkan faktor jarak, kekangan tugas dan hal-hal peribadi.


Atas faktor logistik, kami pilih Sekin Resort untuk jadi lokasi program disebabkan rumah PAYSA tu dekat je dekat Resort ni. Mulanya aku tak tahu pun Resort ni kepunyaan Dato Jamal yang suka buat havoc depan pejabat SUK Selangor tu.. bila kes Resort dia kena serbu dengan Majlis Perbandaran Sabak Bernam, baru ler aku tahu ni Resort ni milik Si Jamal tu..



Ikutkan program CSR ni hari Ahad iaitu 22.1.2017. Disebabkan ramai yang tinggal jauh, so kitorang decide untuk bermalam di Sekin Resort ni dari hari Sabtu. Alang-alang dah berkumpul, kitorang buat sekali ala-ala family day pada hari Sabtu tu. Lepas check in, akan ada program D’Tour d Sekinchan. Hihi..macam gah je kan bunyi.. actually, lawatan ni guna tram yang disediakan Resort untuk tengok sawah padi, kilang padi, kilang kerepek, kilang bahulu dan pantai Redang. Malam lak ada BBQ, sukaneka dan karoake.






Tapi, aku tak leh nak citer panjang pasal program hari sabtu ni sebab aku sampai Resort pun pukul 12.00 malam. Sebabnya, pagi sabtu tu masa tengah packing barang nak ke Sekinchan, aku dapat call dari kampung inform yang pakcik (adik mak aku) meninggal di Taiping. So, kitorang terpaksa tukar plan balik ke Taiping dulu. Lepas selesai urusan pengebumian, kitorang patah balik ke Sekinchan dan Alhamdulillah sampai pukul 12 malam. Sebab penat sangat, aku dan anak2 tidur awal tapi laki aku gi melepak lak dengan kawan2 dia sampai pukul 5 pagi.. lelaki kan..

Esoknya, lepas subuh, terus kejut anak2 untuk bersiap. Dalam pukul 8 pagi, anak-anak PAYSA dah sampai. So, kitorang suruh diorang breakfast dulu. Kami pun join breakfast sekali dengan diorang gak..




Lepas breakfast, program mula dengan sesi bersama Jabatan Masyarakat Malaysia (JKM). Banyak info yang pegawai JKM ni bagi.. Lepas tu, program santapan jiwa dengan Ustaz Ashraf Al-Muqri Suarin. Bagi sapa yang selalu tengok TV Al Hijrah, memang kenal le ustaz ni sebab ustaz ni selebriti TV Al Hijrah. Tapi, slot dengan ustaz ni memang terbaik ler. Santai tapi betul-betul terkesan di hati semua samaada anak2 PAYSA dan kami sendiri. Boleh kata 99% yang hadir bergenang le air mata.  

Kelakar tul time ni sebab meera beria-ria nangis sambil sapu kaki aku. Ni gara2 ustaz suruh anak2 minta maaf dengan ibubapa sambil sapu kaki ibu dan ayah. Mula2 rasa kelakar, tapi last2 aku lak rasa sebak. En hubby pun merah mata tahan nangis..hahaha

Lepas tu, ada program aktiviti berkumpulan anak2 PAYSA. Anak2 PAYSA ni dipecahkan kepada 5 kumpulan dan seorang fasilitator akan dilantik untuk membimbing kumpulan ni. Ntah camner, tetiba nama aku dipanggil untuk jadi fasilitator. Adoii..
Untuk aktiviti kumpulan ni, semua kumpulan kena buat satu persembahan. Aku memang fail le bab2 ni... jadi, aku terus minta Mas tolong aku. Mas ni cikgu tau..so, bab2 handle budak2 ni memang kacang le bagi dia. Aku jadi penasihat jer., hahah.



Haa.. tengok tu..Mas le yang train persembahan untuk kumpulan aku ni. Mulanya, budak2 tu nak buar tarian raver. Tapi, aku macam mmmmmm... lastly, budak2 tu decide nak nyanyi lagu Ayda Jebat,  Pencuri Hati kauu...aku sengih jelah sbb aku pun tak hafal lagu tu. Hahaha... laki aku yang mai tolong ajar Budak2 ni ada masa 30 minit je untuk berlatih..tapi, diorang memang dasyat.. dengan tunjuk ajar Cikgu Mas, memang terbaiklah..

Masa persembahan, memang enjoy...bukan setakat anak2 PAYSA yang menari atas stage, habis semua anak2 kami pun tumpang sekaki naik stage menari.. Dan, kumpulan aku dapat no 2!!!! Terbaikler Cikgu Mas.. Kalau aku yang ajar, confirm dapat no last..hahaha


Lepas setel bergembira, ada sesi penyampaian sumbangan pada wakil PAYSA. Masa ni pun syahdu gak, aku dengar Pengarah program siap menitik air mata. Aku takde lah dalam dewan masa tu sebab dok sibuk urus kat luar. Dah setel sesi sumbangan, kami buat adhoc majlis sambutan harijadi. Kebetulan hari tu ada besday seorang anak PAYSA dan seorang anak Alumni. So, kita potong kek dan makan ramai-ramai..
Happy birthday dik !!!!!


Macam biasa, Doktor Ainuddin dan staf2 sponsor pemeriksaan percuma gigi. 

Lepas tu, sama-sama lunch. Happy tengok riak wajah anak2 PAYSA. Lepas lunch, kami sama2 pergi ke rumah PAYSA untuk hantar anak2 ni dan semua barang-barang sumbangan yang kami dapat kumpul.

Sebahagian daripada barang sumbangan ke PAYSA. 

Alhamdulillah, walau simple je program ni, harap-harap anak2 PAYSA bergembira dan semoga sedikit sumbangan ni dapat membantu mereka seadanya.

Lepas dah kemas barang2, kami check out hotel dalam pukul 3 petang. On the way balik, sempat lagi kami singgah kat Cendol Durian Borhan, pekena cendol dan rojak dulu. Perghhh, memang puas hati cendol durian kat situ.. dah kenyang, kami sambung perjalanan balik rumah.. masuk highway, laki aku dah lalok sebab perut kenyang sangat. Last skali, terpaksa le tukar driver. Sepanjang jalan, laki dan anak-anak aku tidur, letih sangat le tu.

Pekena cendol dulu.. mmg terbaik!!!!

Untuk alumni PMKP 98/99, tahniah untuk anda semua!!! Semoga sedikit usaha kita ini diberkatiNya...

Alumni PMKP 98/99


Alumni kelas KK7, Seia, Kid, Faiz dan Aku. 
Masa matriks, asyik gaduh jer, mmg tak pernah terfikir aku n Faiz akan jadi lakibini..hikhik


Sama ke muka kitorang? Ntahler, ramai betul yang confius antara aku dan si Siti ni. Yang penting laki aku x confius yang mana satu bini dia..hahaha






No comments:

There was an error in this gadget

Renungan sejenak

Usaha yang bersungguh-sungguh pasti akan membuahkan kejayaan kecuali dengan takdirNya; yang terselindung seribu satu hikmah disebaliknya.